Δεν θα διαφωνούσε κανείς εύκολα ότι το νέο(;) “όπλο” της πολιτικής διαφήμισης είναι τα Social Media.
Βουλευτές, υπουργοί και κόμματα χρησιμοποιούν τα Social Media για την προβολή και επικοινωνία των θέσεών τους. Κυρίως το twitter αλλά και το facebook δίνουν τη δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας, και έτσι προκύπτουν συζητήσεις – διαφόρων ειδών. Δεν θα αναλωθούμε στην ανάλυση των κλασσικών πλεονεκτημάτων όπως της παρουσίασης των θέσεων, της πληθώρας των ατόμων που μπορούν να ενημερωθούν για τις θέσεις και τα πιστεύω. Το ερώτημα που θέτουμε είναι :
Βγαίνουν κερδισμένοι ή χαμένοι οι πολιτικοί από αυτή τη διαδικασία ;
1. Το θάρρος να λες την άποψή σου
Καταρχάς οφείλουμε να παραδεχτούμε όλους εκείνους που έχουν το θάρρος να εκφράζουν την άποψή τους, αψηφώντας την δημόσια κριτική από ανώνυμους ή επώνυμους χρήστες. Το γεγονός ότι μπαίνουν σε ανοιχτή συζήτηση με τον κόσμο και εκφράζουν τις απόψεις τους είναι κάτι που σίγουρα έλειπε από την πολιτική σκηνή και κάτι που σίγουρα δεν εξυπηρετείται από τα παραδοσιακά μέσα. (Τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ). Η προσθήκη ενδιάμεσων φορέων (όπως π.χ. οι δημοσιογράφοι που “μεταφέρουν τα λεγόμενα” ή μεταφέρουν “τι λέει το περιβάλλον του πολιτικού προσώπου”) στην επικοινωνία είναι κάτι που μπορεί να επιφέρει διαστρεβλώσεις ηθελημένες ή μη.
Κερδισμένοι. (+)
2. Διαχείριση κακοπροαίρετης επικοινωνίας
Μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες -και όχι άδικα- είναι η διαχείριση της κακόβουλης / αρνητικής / κακοπροαίρετης επικοινωνίας. Μία ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση καθώς είναι το σημείο όπου μπορεί να “λαβωθεί” (επικοινωνιακά) ένας πολιτικός. Αγανάκτηση, Υβριστικά σχόλια, ειρωνεία και πολλά ακόμα είναι αυτά που πρέπει να διαχειριστεί μία ομάδα επικοινωνίας.
Κερδισμένοι / Ηττημένοι αναλόγως των ικανοτήτων της ομάδας επικοινωνίας (+ / -)
3. Πρόσκαιρη ενασχόληση με τα Social Media
Το επόμενο πολύ σημαντικό σημείο, είναι η πρόσκαιρη ενασχόληση με το μέσο. Είναι συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε πολιτικούς στα Social Media μόνο κατά την περίοδο των εκλογών. Δεν είναι κατακριτέο, αλλά δεν είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Ναι και η Aegean διαφημίζει περισσότερο τα εισιτήρια και τις πτήσεις της το καλοκαίρι αλλά εδώ δεν συζητάμε για προώθηση υπηρεσιών. Συζητάμε για την προώθηση πολιτικών προσώπων και απόψεων / θέσεων που θα καθορίσουν το μέλλον μιας κοινωνίας. Για να κερδηθεί η ψήφος χρειάζεται εμπιστοσύνη, για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη χρειάζεται επικοινωνία. Η επικοινωνία που λαμβάνει χώρα μόνο στην προεκλογική περίοδο πιθανά να μην οδηγήσει στο μεγαλύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ ψηφοφόρου και υποψηφίου.
Ηττημένοι εάν πρόκειται για πρόσκαιρη ενασχόληση με τα Social Media (-)
Συμπέρασμα:
Είναι στο χέρι του πολιτικού λοιπόν πώς θα διαχειριστεί τα μέσα. Εάν επιλέξει να ξεκινήσει την προβολή και επικοινωνία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα τότε καλά θα κάνει να μην το πράξει μόνο για τις εκλογές. Επίσης θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί όλων των ειδών τις επικοινωνίες αλλά και να τις διαχειριστεί κατάλληλα.
Είναι ένα δυνατό όπλο, αρκεί να ξέρει κανείς πώς να οπλίσει, πότε να το καθαρίσει και πόσο συχνά να το χρησιμοποιεί.
–