1. Αρχική
  2. -
  3. Blog
  4. -
  5. Search Engine Optimization
  6. -
  7. Τί είναι το Google Index;

Τί είναι το Google Index;

Αναζητήσεις στο Google και σε μηχανές (Αναζήτησης)

Όταν ένας χρήσης κάνει μια αναζήτηση στη Google, δεν αναζητά κάτι γενικά και αόριστα στο Internet. Αναζητά κάτι μέσα στο ευρετήριο της Google. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Είναι ο ψηφιακός χώρος όπου η κάθε μηχανή αναζήτησης αποθηκεύει και ταξινομεί τις ιστοσελίδες. Με τη λέξη «ιστοσελίδες», εννοούμε τις πληροφορίες που εμπεριέχονται, τον κώδικά τους, τις φωτογραφίες τους, τα διάφορα αρχεία τους και οτιδήποτε άλλο είναι αντιληπτό στο ανθρώπινο μάτι.

Άρα, η μηχανή αναζήτησης αποθηκεύει τις πληροφορίες αυτές. Στη συνέχεια ο χρήστης όταν αναζητά κάτι, η εκάστοτε μηχανή αναζήτησης κοιτάει σε αυτές τις αποθηκευμένες πληροφορίες και ψάχνει να βρει ποια ιστοσελίδα θα βοηθήσει περισσότερο το χρήστη να βρει αυτό που ψάχνει.

Η 1η και σημαντικότερη ενέργεια για ένα Website

Άρα η 1η και σημαντικότερη ενέργεια που πρέπει να γίνει, είναι να καταχωρηθεί η ιστοσελίδα και να ταξινομηθεί στο ευρετήριο της πιο διαδεδομένης μηχανής αναζήτησης που είναι η Google για τη χώρα μας. Αν δεν καταχωρηθεί εκεί, δε θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Καταχωρεί όμως η Google όλες τις ιστοσελίδες στο ευρετήριό της; Όχι!

Αρχικά θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας να δηλώσει ότι θέλει να καταχωρηθεί. Η για να είμαστε πιο σωστοί, να μην έχει «απαγορεύσει» στη Google την καταχώρηση της. Αυτό είναι μια τεχνική ρύθμιση που αφορά τους προγραμματιστές που κατασκευάζουν το Website.

Στη συνέχεια, εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης δεν έχει απαγορεύσει την καταχώρηση, θα πρέπει να δηλώσει την ύπαρξη του στη μηχανή αναζήτησης. Αυτό γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο που αναλύεται σε επόμενο κεφάλαιο. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί η ιστοσελίδα στη μηχανή αναζήτησης, μπορεί η μηχανή, να ανακαλύψει την ιστοσελίδα και το περιεχόμενό της και να αποφασίσει να το καταχωρήσει. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της ύπαρξης της ιστοσελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter κλπ. ή εξαιτίας της σύνδεσης μιας ιστοσελίδας με μία άλλη.

Βρίσκουν οι μηχανές αναζήτησης από μόνες τους ένα Website;

Στις περιπτώσεις που η εκάστοτε μηχανή αναζήτησης ανακαλύψει από μόνη της μια ιστοσελίδα, δε σημαίνει ότι θα ανακαλύψει και όλες τις υπό ενότητες, τα αρχεία, τις φωτογραφίες της κλπ., Πρακτικά, αν η ιστοσελίδα έχει 10 σελίδες, και η Google ανακαλύψει τις 2, θα αποφασίσει για το αν θα καταχωρήσει κάποια από αυτές τις 2 και όχι περισσότερες.

Οπότε η κατάλληλη ενέργεια είναι να δηλώσει ο ιδιοκτήτης την ιστοσελίδα του στις μηχανές και να μην περιμένει νατην ανακαλύψουν.

Βέβαια, «η επιθυμία καταχώρησης» δεν αρκεί. Η μηχανή αναζήτησης θα πρέπει να αναγνωρίσει, ότι η ιστοσελίδα αυτή βοηθάει τους χρήστες και δεν προσπαθεί να τους κοροϊδέψει (παράδειγμα ιστοσελίδες με ιούς). Ότι αυτή η ιστοσελίδα, έχει πρωτότυπο περιεχόμενο και μοναδικό. Δεν έχει αντιγράψει το περιεχόμενο της από άλλες ιστοσελίδες και δεν παρουσιάζει σφάλματα ο κώδικας της.

Άρα λοιπόν η καταχώρηση στο ευρετήριο δεν είναι ούτε δεδομένη, ούτε αυτόματη και πρέπει να γίνουν ενέργειες από πλευράς του ιδιοκτήτη προκειμένου να καταχωρηθεί στο ευρετήριο της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης. Αυτό το ευρετήριο ονομάζεται Index.

1ος στόχος για την ιστοσελίδα σας : Να καταχωρηθεί η ιστοσελίδα στο Google Index!

Εφ’ όσον καταχωρηθεί στο ευρετήριο, μπορείτε και έχει νόημα να ξεκινήσετε τη βελτιστοποίηση της θέσης της.

 

Back to top