1. Αρχική
  2. -
  3. Blog
  4. -
  5. General Business & Consulting
  6. -
  7. Τί Budget χρειάζομαι για διαφήμιση; Burst Vs Linear! [Video]

Τί Budget χρειάζομαι για διαφήμιση; Burst Vs Linear! [Video]

Αυτό που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις είναι ότι θα πρέπει να επενδύουν ένα ποσοστό του τζίρου τους ετησίως σε marketing σταθερά, που αυτό έχει να κάνει με την δημιουργία υλικού και στο καθ’ εαυτό media budget.

Το πρώτο χρονικό διάστημα που ξεκινάτε και βγαίνετε στην αγορά το ποσοστό για marketing θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι σε μετέπειτα στάδια για την δημιουργία του απαραίτητου brand awareness.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο διαφημιστικό budget, το κλασικό και αιώνιο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι μας είτε για τις επιχειρήσεις μας είτε για τους πελάτες μας: “Πόσα χρήματα να βάλω για διαφήμιση;”.

Προϋπολογισμός του budget και της κατάλληλης πρακτικής διαφήμισης

Αρχικά, πρέπει σε πρώτο βήμα να κάνουμε τον προϋπολογισμό του budget μας, δηλαδή τον προϋπολογισμό της ίδιας της διαφήμισης αλλά και της δημιουργίας marketing υλικού όπως π.χ. τα εικαστικά, βίντεο κτλ.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξουμε την καταλληλότερη πρακτική μέσω της οποίας θα κάνουμε τη διαφήμιση μας. Αυτές οι πρακτικές είναι δύο.

Η πρώτη και προτεινόμενη πρακτική διαφήμισης, η Linear κατανομή του προϋπολογισμού, έχει να κάνει με την ισόποση, περίπου, κατανομή του budget μας κατά την διάρκεια του χρόνου. Για παράδειγμα, εάν το ετήσιο budget μας είναι 12.000€, τότε βάσει της Linear κατανομής θα ήταν να βάζουμε 1.000€ το μήνα για 12 μήνες ή να βάζουμε από 800€ έως 1.200€ το μήνα για 12 μήνες.

Η δεύτερη πρακτική έχει να κάνει με την πρακτική της Burst διαφήμισης. Η πρακτική της Burst διαφήμισης έχει να κάνει με την ανώμαλη, με διακυμάνσεις, κατανομή του budget μας σε συγκεκριμένες περιόδους κατά την διάρκεια του έτους και το εναπομένων χρονικό διάστημα να έχουμε πολύ λιγότερα χρήματα για διαφήμιση. Για παράδειγμα, με τα 12.000€, του προηγούμενου παραδείγματος, η Burst διαφημίσεις θα λειτουργούσαν με το να διαφημιζόμαστε κάποιους μήνες ξοδεύοντας από 0 έως 200-300€ και τους υπόλοιπους μήνες να κάνουμε διαφήμιση με budget των 3.000€-5.000€. Αυτός ο τρόπος διαφήμισης ενδείκνυται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και σίγουρα δεν είναι οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούν οι περισσότερες επιχειρήσεις

Συχνά λάθη στους τρόπους διαφήμισης

Το πρώτο συχνό λάθος, από τη μεριά των επιχειρήσεων, σε σχέση με την κατανομή του προϋπολογισμού είναι η έλλειψη του προϋπολογισμού για το media budget και για την δημιουργία των εικαστικών που θα πλαισιώνουν την καμπάνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό της απόδοσης της διαφήμισης εξαρτάται από το δημιουργικό κομμάτι, την επικοινωνία δηλαδή του ίδιου του μηνύματός. Άρα η επένδυση στη δημιουργία των εικαστικών προσφέρει πάρα πολύ στη δυναμική της διαφήμισης. Και είναι πολλές οι φορές που η δημιουργία των υλικών μπορεί να είναι τόσο καλή που να μη χρειάζεται σχεδόν καθόλου media budget για να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει το μήνυμα που θέλετε να περάσετε.

Το δεύτερο λάθος συμβαίνει όταν πολλές επιχειρήσεις δεν κάνουν Linear διαφήμιση παρά μόνο Burst διαφημίσεις. Το να κάνει κάποιος Burst καμπάνιες δεν είναι κακό αλλά είναι πάντα ανάλογο με την κατηγορία στην οποία βρίσκεται. Οι Burst διαφημίσεις μπορούν να σταθούν όταν για παράδειγμα, οι εποχιακές επιχειρήσεις που προσφέρουν εποχιακά προϊόντα έχουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα τρέξουν τις διαφημιστικές καμπάνιες τους γιατί ο πελάτης δεν έχει τόσο έντονο ενδιαφέρον τις υπόλοιπες περιόδους.

Ωστόσο, κάνοντας μόνο Burst διαφημίσεις δεν φροντίζουμε να διαθέσουμε και ένα budget για τον υπολειπόμενο χρόνο για να δυναμώσουμε το brand awareness μας. Έτσι, για να μπορούν οι Burst διαφημίσεις να αποδώσουν, χρειαζόμαστε και διαφημίσεις της μορφής Linear.

 

Υ.Γ 1: Πάντα πρέπει να αναμένουμε επιστροφή στην διαφημιστική μας επένδυση. Η Linear διαφήμιση δημιουργεί brand awareness για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνήθως η επιστροφή αργεί, αλλά είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στις Burst διαφημίσεις.

Υ.Γ 2: Η Επιστροφή χρημάτων είναι σημαντική σε σχέση με το χρόνο. Όσο νεότερο είναι το brand, τόσος περισσότερος χρόνος, συνήθως, παρεμβάλλεται από την επένδυση μέχρι την επιστροφή.

 

Εάν χρειάζεστε βοήθεια είτε με την δημιουργία διαφημίσεων, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε πολύ να γνωριστούμε!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί ή να δείτε το βίντεο στο YouTube:

Back to top